Att förstå kaloriintag och hur det påverkar viktökning och viktminskning

I artikeln du ska läsa idag kommer du att lära dig vikten av hur kaloriintaget kan påverka viktökning jämfört med hur du också kan gå ner i vikt.

Vad är kalorier?

vad är kalorier

Kalorier finns i nästan alla livsmedel som vi äter och är en energienhet. Ta fram allt ätbart som du kanske har köpt i affären och titta på baksidan efter kalorimärkningen. Ju högre kaloriantalet är, desto sämre är det för dig att konsumera.

Genom att göra saker som motion, promenader, äta rätt mängd kalorier med mera kan du ”förbränna kalorierna”.

Kalorier in, kalorier ut

kalorier

Innebörden bakom logiken ”kalorier in, kalorier ut” är att antalet kalorier som du konsumerar måste matcha antalet kalorier som du gafflar.

Metabolism (BMR): Ämnesomsättning: Metabolism avser hur din kropp tar upp kalorier och omvandlar dem till energi. Vissa andra har en så kallad ”snabb ämnesomsättning”; det innebär att de kan förbränna kalorier snabbare än andra.

I slutändan har alla en ämnesomsättning; vissa fungerar långsammare eller snabbare än andra.

Din kropp förbränner naturligt 2 000 kalorier dagligen baserat på din (BMR). Du konsumerar till exempel 2 000 kalorier per dag i sju dagar i sträck. Under dessa sju dagar gör du ingenting, sitter i soffan och gör ingenting som har med motion att göra.

I slutet av dessa sju dagar kommer din kropp inte att förlora fett. Låt oss nu säga att du tränade lite och brände 500 kalorier per dag, då skulle du i slutet av veckan förlora ett kilo fett eftersom din kropp brände mer än 500 kalorier per dag än vad du förbrukade.

Matsmältning: När din kropp går igenom matsmältningen gör den sig av med överflödig vikt. Kalorier förbränns under denna tid, men det är minimalt.

Fysisk aktivitet: När du gör saker som motion, promenader och fler kroppsrörelser börjar din kropp förbränna kalorier.

Viktminskning och kalorier

För att gå ner i vikt måste du äta färre kalorier än du förbränner.

kalorier våg

De överflödiga kalorier du äter kommer att lagras som fett av din kropp när du får den hälsosamma mängd kalorier som din kropp behöver.

Enligt vissa studier spelar kaloriinnehållet i din kost ingen roll för viktminskning, vilket tyder på att det du äter spelar större roll än hur mycket du dricker.

För att uppskatta kaloriintaget använder sig bantare som hävdar att lågkolhydratkost hjälper till att gå ner i vikt trots att de äter samma mängd kalorier ofta av kostjournaler.

Även om kostexperter fyller i kostjournaler skulle de kunna vara mer exakta.

Ännu viktigare är att vissa studier behöver nämna om viktminskningen orsakades av muskel-, fett- eller vattenförlust, endast den totala mängden.

Vissa dieter kan förlora mer fett än andra eftersom de påverkar muskler och vatten på olika sätt, men detta är bara delvis korrekt.

Ett kaloriunderskott är den enda faktor som konsekvent kan orsaka viktminskning när dessa faktorer kontrolleras. Detta gäller oavsett om dina kalorier kommer från fett, kolhydrater eller protein.

Kaloriernas källa

Olika livsmedel kan påverka dina hormonnivåer på olika sätt.

kalorier i pommes frites

Nivåerna av blodsocker, triglycerider och LDL-kolesterol (dåligt kolesterol) är högre hos personer som konsumerar för många tillsatta fruktoskalorier än hos personer som konsumerar samma antal kalorier från glukos. Frukt innehåller naturlig fruktos, fibrer och vatten och har inte samma negativa effekter som socker.

Du kan också uppleva förändringar i dina hormonnivåer utifrån vilken typ av fett du äter i din kost.

Kalorier och ämnesomsättning

Du påverkas av mat på olika sätt beroende på vad du äter. Att smälta, absorbera eller metabolisera vissa livsmedel kräver mer ansträngning än andra. TEF (thermic effect of food) används för att kvantifiera denna forskning.

Livsmedel med en hög TEF kräver mer energi för att smälta.

Näringstäthet

Näringsinnehållet per kalori varierar avsevärt från livsmedel till livsmedel.

kaloritäthet

Jämfört med mindre näringsrika livsmedel innehåller livsmedel med hög näringstäthet en större mängd vitaminer, mineraler.

Som exempel kan nämnas att frukt är mycket mer näringstät än kakor. När det gäller vitaminer, mineraler och växtföreningar ger frukt en mycket större mängd vitaminer och mineraler per kalori än de flesta andra livsmedel.

Förutom grönsaker, fullkorn, kött, fisk och mejeriprodukter är fullkorn, baljväxter, kött, fisk och fjäderfä.

Det har konsekvent visats att näringstät mat minskar risken för kroniska sjukdomar, inklusive hjärtsjukdomar och diabetes, och kan till och med förlänga ditt liv. Du kan inte förlita dig på modellen ”kalorier in kontra kalorier ut” när det gäller din hälsa eftersom den inte tar hänsyn till näringstäthet.

Slutsats

På det hela taget är begreppet ”kalorier in, kalorier ut” viktigt när man går ner i vikt.

Det enda sättet att gå ner i vikt är att äta färre kalorier än man förbränner.

Vi vill att den här artikeln ska tala till människor som kämpar för att förstå hur bantning och kaloriintag fungerar. Som tidigare nämnts kan du äta vad du vill.

Detta kan bestå av att du äter tolv kakor på en dag. Det kanske inte är näringsmässigt eller rationellt, men i grund och botten kommer du varken att gå upp eller ner i vikt om det ligger inom ditt dagliga kaloriintervall.

Leta efter mat som innehåller näringsämnen och protein som hjälper dig att känna dig mätt.

Allas viktminskningsresa är olika. Kom ihåg att göra din forskning och lyssna på din kropp.